Vállalkozások

Növekvő adatszolgáltatás vár a kis cégekre(?)


2016.12.07   |   

Jövő júliustól már százezer forint áfaösszegről is tételesen adatot kell szolgáltatni. Eddig egymillió volt az összeghatár…

A várható törvényi változásról a Minősített Könyvelők Egyesülete alelnöke, Nagy-Horváth Katalin tájékoztatta a hvg.hu-t. Ez olyan alacsony összeg, mondta az alelnök, hogy az informatikai beszerzésektől kezdve a kereskedelmi üzleteken át rengeteg minden tartozhat bele.

Szerinte ez kritikusan alacsony szint, ami amellett, hogy adminisztrációs túlterhelést jelent, nem segíti a jogalkotó célkitűzéseit.

A feketegazdaság elleni fellépésnek megfelelően a cél az lenne, hogy egyeztetni tudják a két partner bevallását, és így derüljön fény az esetleges visszaélésekre.

Ám jelenleg úgy tűnik, hogy az ilyen sűrűségű adatszolgáltatás csak olyan mértékű elcsúszásokat okozhat, amelyet nagyon nehéz lesz összefésülni.

Ráadásul az adóhatóság feldolgozhatatlan mennyiségű adathalmazt kaphat.

Az is fontos, hogy a vállalkozások alkalmassá tegyék a számlázószoftvereket arra, hogy megfelelően tudjanak adatot szolgáltatni az adóhatóságnak.

– Az online rendszerű, gépi számlákkal még nem is lehet probléma, ha létrejön a pénztárgépekhez hasonló online adatszolgáltatás” – vélekedik Nagy-Horváth Katalin – ugyanakkor továbbra is ott vannak a kézi számlatömbök. Ezeken is fel kell tüntetni a vevő adószámát is. Képzeljük el, hogy egy bútor- vagy épületgépészeti áruházban állunk a pénztárnál, áll a sor és még be kell diktálni az adószámot is, amit, ha véletlenül elírnak, akkor már probléma adódhat.

– Milyen további probléma merülhet fel a pénztárgép használatára kötelezettek körében?

– Eddig a hazai kisvállalkozók gyakorlata úgy működött, hogy a pénztárgépet üzemeltető vállalkozások beütötték a forgalmat a gépbe, majd pedig kiállítottak kézzel egy számlát. A számlával az esetek többségében a könyvelő nem is találkozott, hiszen a napi pénztárzárások alapján vallotta be az áfát. Mostantól azonban gyakorlatilag az egész adott időszaki számlatömböt végig kellene nézni és átvizsgálni, hogy van-e olyan vevő, akivel átlépték a százezres áfahatárt. Ha valaki mulaszt, hibázik vagy téved, akkor pedig jön a bírság – mondja az alelnök.

Ötszázezer lenne a reális (?)

Nagy-Horváth Katalin szerint, ha a szabályozás életbe lép, „nagyon zűrös lesz a helyzet”. Javaslata szerint az ötszázezer forintos áfa-adatszolgáltatási kötelezettség életszerűbb lenne, ráadásul átláthatóbb helyzetet teremthet.

Ez ugyanis, tapasztalatai szerint egy olyan összeghatár, amely nem róna túlzott mértékű adminisztrációs terheket a kisvállalkozásokra.