Vállalkozások

Ajándék a munkáltatótól, kis költséggel


2014.03.19   |   

A munkáltató, elismerése jeléül ajándékot is adhat a munkavállalónak, de még saját magát is megjutalmazhatja. Így teheti olcsón.

Az első körülmény, amelyet ajándékozásnál tisztázni kell, hogy az a személy, akit megajándékoznánk, milyen kapcsolatban van a vállalkozással. Mást kaphat a munkavállaló, és mást a vállalkozás személyesen közreműködő tulajdonosa, írja okleveles adószakértőjére hivatkozva a Piac és Profit.

Utalvány, koncert- színházjegy, -bérlet

A szakember szerint, amennyiben munkavállalóról van szó, elég széles a paletta, mert több olyan kedvező adózású juttatás is van, amelyet – már előre tervezve – év vége előtt akár nagyobb összegben is adhatunk. Ilyen lehet például a SZÉP kártya, amit ha év közben nem használunk ki, akár egyszerre is feltölthetünk év végén, kellemes időtöltésre, pihenésre buzdítva a dolgozóinkat. Ha a karácsonyi bevásárlást szeretnénk megtámogatni, jól jöhetnek az utalványok. Az étkezési Erzsébet-utalványt is kiadhatjuk év végén egyszerre, ha év közben nem tettük, vagy kevesebbet adtunk.

De kellemes és adózás szempontjából olcsó megoldás, ha színház- vagy koncertjeggyel, -bérlettel lepjük meg a munkavállalóinkat, vagy olyan utalvánnyal, ami erre váltható be. Ezt akár 50 ezer forintig tehetjük adómentesen.

Ezeket a juttatásokat a vállalkozás személyesen közreműködő tulajdonosa is kaphatja ugyanolyan feltételekkel, mint a munkavállalók!

Kicsit drágább megoldás az ajándékutalvány, amely sokféle termékre, szolgáltatásra beváltható. Ennél viszont arra is figyelnünk kell, hogy egy-egy alkalommal egy személynek ne adjunk többet a minimálbér 10 százalékánál. Ha mégis előfordulna, akkor minden dolgozónk egyformán kapjon, vagy készítsünk hozzá szabályzatot, amiben definiáljuk, milyen csoportnak milyen értékben adunk, javasolja a szakértő.

Fontos, hogy bármelyik mellett döntünk év végi pluszjuttatásként, figyelembe kell vennünk, amit év közben már kiadtunk, máskülönben előfordulhat, hogy túllépjük az adómentes vagy kedvező adózású korlátokat, szól az intelem

Lakáscélra adható adómentes támogatás

Az szja-törvény 94 szóból álló mondatban fogalmazza meg a lakáscélra adható adómentes támogatás feltételét. Ez a korábbi szabályokhoz képest csak annyiban változott, hogy hiteltörlesztésre is fordítható: „A munkáltató által lakáscélú felhasználásra a munkavállalónak hitelintézet vagy a kincstár útján, annak igazolása alapján nyújtott, vissza nem térítendő támogatás (ideértve a munkáltató által lakáscélú felhasználásra nyújtott kölcsön elengedett összegét, továbbá a lakáscélú felhasználásra hitelintézettől vagy korábbi munkáltatótól felvett hitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez nyújtott támogatást is) a vételár vagy a teljes építési költség 30 százalékáig, de több munkáltató esetén is a folyósítás évét megelőző négy évben ilyenként folyósított összegekkel együtt legfeljebb 5 millió forintig terjedő összegben, feltéve, hogy a lakás nem haladja meg a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendeletben meghatározott méltányolható lakásigényt (lakáscélú munkáltatói támogatás).”

Élet- és egészségbiztosítások: idén változnak a szabályok

Az élet- és balesetbiztosításokkal körültekintően kell eljárni, hogy valóban megfelelnek-e az adómentességi feltételnek. Nem árt tudnunk azt sem, hogy a befizetett díjat melyik időszakra tudjuk elszámolni.

A biztosításokkal kapcsolatban 2014-ben ismét változnak a szabályok.

Talán a legfontosabb – amit egyébként eddig is le lehetett vezetni a jogszabályokból –, hogy kifejezetten nevesíti az adótörvény, hogy azt a konstrukciót, amiben a biztosítónak nincs kockázata, tehát legfeljebb a befizetett díj hozammal növelt értékére vállal kötelezettséget, nem lehet kockázati biztosításnak tekinteni.

A tisztán kockázati élet- és egészségbiztosítások egy hónapra jutó díja továbbra sem haladhatja meg a minimálbér 30 százalékát , ám nem feltétlenül havonta kell fizetni.

Idei újdonságok, változások

Szigorodtak az utalványok szabályai. Nem lehet juttatásnak minősíteni az olyan utalványt, amelyet vissza lehet váltani (kivéve, ha a munkáltató még kiosztás előtt teszi).

Az önkéntes pénztárakkal kapcsolatos változás, hogy az egyéni tagdíjbefizetés után járó 20 százalékos szja-kedvezmény maximuma egységesen 150 ezer forint lesz, tehát kortól függetlenül, és akár egy pénztárba történő befizetés esetén is. Az önkéntes pénztári adomány összegének 78 százaléka után a magánszemélyt az ideivel megegyezően 16 százalék szja és 27 százalék eho terheli. Mivel megmaradt az adomány összegének és a saját befizetésnek a 20 százalékos kedvezménye, a végleges közteher változatlanul 13,54 százalék.

A sokat szajkózott öngondoskodás térnyerését ösztönzi egy új kedvezmény. 2014-től a magánszemély, szerződőként, a nyugdíjbiztosításra befizetett összegének a 20 százalékát kedvezményként visszakérheti. Első látásra ismerősnek tűnik a biztosítási kedvezmény, azonban annyiban eltér a régitől, hogy ez a visszatérítés nem a saját bankszámlára, hanem a biztosítási számlára történik, azaz a megtakarítást növeli. Az adó-visszatérítést az önkéntes pénztárakhoz és a NYESZ számlához hasonlóan az adóbevallásban tett nyilatkozattal lehet kérni, és 30 napon belül kiutalják, ha nincs adótartozásunk. A kedvezmény összege maximum 130 ezer forint lehet.

A sokféle nyugdíjkedvezményt azért a másik oldalról korlátozza a törvénymódosítás.

Az önkéntes pénztári, a NYESZ és a nyugdíjbiztosítási nyilatkozat alapján igénybe vett kedvezmény együttes összege nem haladhatja meg a 280 ezer forintot. Tehát, ha valaki teljesen kihasználja a 150 ezer forintos önkéntes pénztári kedvezményt saját befizetésre és/vagy adományra, és mondjuk a NYESZ számlájára is visszakap 50 ezret, akkor nyugdíjbiztosítására már csak maximum 80 ezret tud igénybe venni a 130-ból.

Munkáltatótól lakáscélra

Várhatóan a legnagyobb érdeklődés a lakáscélú munkáltatói támogatás bővítését övezi majd, véli a szakértő.

Eddig ez az adómentes vissza nem térítendő támogatás lakás vásárlására, építésére, bővítésére, korszerűsítésére volt adható. Januártól már a meglévő – akár hitelintézettől, akár korábbi munkáltatótól felvett – lakáshitel törlesztésére, visszafizetésére is fordítható. A feltételei az eddigi támogatásokkal megegyeznek: támogatható a kormányrendelet szerinti méltányolható lakásigény, a bekerülési érték 30 százaléka, ötévente maximum ötmillió forinttal. A támogatás folyósításában, szintén a korábbiakhoz hasonlóan, a pénzintézeteknek lesz szerepük, írja az üzleti lap, okleveles adószakértőjére hivatkozva.