Szakmai segédanyagok

Főállású vállalkozók – lehetetlen helyzetbe is kerülhetnek
2017-01-26
Főállású egyéni és társas vállalkozók tömege kerülhet rendkívül nehéz helyzetbe a minimális járulékkötelezettség növekvő terhe miatt. Részletek 
MARKETING – Növelje másképp a forgalmat!
2017-01-25
Sokszor a szemünk előtt van a megoldás, mégsem tanúsítunk neki figyelmet, mert annyira egyszerűnek tűnik, hogy el sem hisszük: működik… Részletek 
Élelmiszer-forgalmazás: kinek kell hozzá engedély és kinek nem?
2017-01-12
Amint az a hivataltól érkező állásfoglalásból kitűnik, a fentiekre vonatkozó jogszabály nem új, csak pontosítás történt. Részletek 
Áfakalauz vendéglátó üzleteknek
2017-01-06
Egyszerű ábra is segíthet annak eldöntésében, hogy 27 vagy 18 százalékos áfát kell-e felszámítani a helyben fogyasztott vagy elvitelre rendelt ételért, italért. Részletek 
A jelentkező ügyfél és nem munkakereső
2016-12-22
A munkaerőhiány miatt jelentősen átalakult munkaerőpiaci helyzethez muszáj a munkáltatóknak is alkalmazkodniuk. Részletek 
Szívességből végzett munkáért jelképes köszönet jár!
2016-12-15
Még a megnövekedett ünnepi forgalom idején is csak alkalmanként kérje meg családtagját vagy rokonát, hogy egy-két órára ugorjon már be a pult mögé segíteni. Ja, és semmiképpen ne fizessen érte! Részletek 
Szabadság karácsonyi forgalom idején?
2016-12-13
A kereskedelemben és a vendéglátásban előre tervezhető a növekvő forgalmak ideje, ezért a dolgozók szabadságát is azokhoz kell igazítani. Részletek 
Egyszerű(en) élménnyé kell tenni a vásárlást!
2016-11-17
Ma már nem elég, ha a kiskereskedők a fogyasztói alapigényeket elégítik ki. Többet és mást is kell nyújtani, mert egyre változnak az igények… Részletek 
Ha még nem teszi, adjon törzsvásárlói kártyát!
2016-11-16
Reprezentatív közvélemény-kutatás igazolja, hogy milyen jó döntésnek fog bizonyulni… Részletek 
Jótállás vagy szavatosság? Melyik mi és miért?
2016-11-03
Gyakran nincsenek tisztában a vállalkozók a jótállás és a szavatosság közti különbséggel. Legalábbis a hatóság így tapasztalja… Részletek 
Munkahelyi rendbontók – tehet ellenük
2016-10-18
A kifogásolható magatartású, renitens munkavállalók megregulázására törvény adta joga is van a munkáltatónak. Részletek 
Vasárnapi munkavégzés – más a bére
2016-10-17
Érthető, hogy a boltok zűrös vasárnapi üzemelését kísérő hisztéria miatt most nagyobb figyelem hárul az alkalmazottak aznapi bérének jogosságára és nagyságára. Részletek 
Javuló kínálat növelheti a forgalmat
2016-10-13
Hamarosan jobbat kínálhat vásárlóinak… Módosították a Magyar Élelmiszerkönyvet, ami kötelezi a termékgyártókat. Részletek 
A kupon a kibocsátót is kötelezi
2016-09-29
A kuponos akciók az üzleteknek is rejthetnek buktatókat az értékesítés során. Hogy az öné elkerülhesse, mutatjuk a leggyakoribbakat. Részletek 
Iratmegőrzés – megelőlegezett bizalom
2016-09-27
Nagyon nem árt a meghatározott ideig vigyázni a cég valamennyi iratára, számlára, hivatali levelezésére, és bemutatni, ha kérik. Együttműködési szándékot jelez a hatóság számára… Részletek 
Zsarolóvírusok – a legkisebb vállalkozást is megtalálják
2016-09-22
Az úgynevezett zsarolóvírusok előszeretettel férkőznek be még a legkisebb vállalkozások informatikai, számítógépes rendszerébe is. Részletek 
Lecsaphatnak üzleti videofelvételeire. Ne hagyja!
2016-08-24
Higgye el, még a saját üzletéről készített és közzétett felvételeit is elhappolhatják azok, akik – némi módosítás után – nem átallják sajátjukként (!) piacra dobni a mostanság annyira közkedvelt „házi” vagy üzleti videókat. Részletek 
Online kereskedés – Kinek és hogyan kell az elállási jogot biztosítani?
2016-08-14
Amennyiben webáruházat működtet, akkor el kell fogadnia, ha egy „civil” vevő, a megrendelést követő 14 napon belül meggondolja magát, és visszaadná a terméket. Aki vállalkozóként vásárolt, annak nincs elállási joga… Részletek 
Az üzenet a pult mindkét oldalának szól
2016-08-03
„Válogassuk meg, kitől és hol vásárolunk ételt, italt!”, így figyelmezteti a hatóság a fesztiválozókat, vásárlátogatókat… Részletek 
Hol és kiknek nem kötelező pénztárgépet használni?
2016-07-18
A szabadtéri rendezvényekre standdal, elárusító asztallal alkalmilag kitelepülő vállalkozások a szerencsések –, de nyugtát nekik is kell adniuk. Részletek 
Farmról az asztalra – Kit érdekel?
2016-07-01
Sokaknak nem szorul már magyarázatra a nemzetközi szlogen: „farm to table”, azaz a farmról az asztalra. Számtalan vendéglátóegység már hazánkban is ezt az „étteremfilozófiát” hirdeti. Részletek 
Üzleti videó: olcsó, egyszerű, személyes, hiteles, hatásos…
2016-06-14
A vállalkozásáról, illetve a tevékenységeiről rendszeresen közzétett rövid videofelvételekkel sokkal közelebb kerülhet vendégeihez, vásárlóihoz, mint gondolná... Részletek 
Diákmunka, felnőttmunka: van, amiben hasonlítanak?
2016-06-09
Igen, igen! Például a foglalkoztatás és a közteherviselés szabályaiban! Részletek 
Élelmiszergyártás, forgalmazás – nyáron is biztonságosan
2016-06-02
Komoly próbatétel, de nem lehetetlen a biztonságos élelmiszer-előállítás és -forgalmazás a nagy-nagy melegekben sem. Részletek 
Az e-promócióknak e-szabályai (is) vannak
2016-05-23
Ha nem tartja be a szabályokat, akár az összes követőjét elveszítheti, sőt, vállalkozása oldalát akár le is tilthatják az internetes közösségi oldalakon… Részletek 
ÖTLET-ELŐ: Ami biztosan megéri jövőre
2016-05-17
Ha éttermében eddig még nem kínált menüt, az alábbiak, vélhetőleg, meg fogják győzni. Egy esetleges váltáshoz, átszervezéshez pedig idejében érdemes hozzákezdeni. Részletek 
„Egy vállalkozás annyira él, amennyire kommunikál”
2016-05-14
Csak idő kérdése és lehúzhatja a redőnyt az a vállalkozás, amelyik nem „szólítja meg ügyfeleit” és „tartja szóval folyamatosan” a világhálón, a közösségi oldalakon keresztül, figyelmeztetnek az adatelemzők. Részletek 
SZAK-ÉRTŐ – Játékkal növelné a forgalmat? Lehet
2016-05-05
Imádnak a fogyasztók az üzleten nyerni, tegyünk hát a kedvükre! De játsszunk velük úgy, hogy jusson is, maradjon is! Részletek 
Munkaügyi vétségek – már mérlegelhetőek
2016-05-02
A munkaügyi bírság mértékét – a korábbi gyakorlattal szemben – ma már több tényező is befolyásolhatja. Részletek 
Szálloda? Hotel? Panzió? Figyeljen a megnevezésre!
2016-04-26
Ha az engedély panzió üzemeltetésére szól, akkor egy szálláshelyet még véletlenül sem lehet szállodának vagy hotelnek titulálni és/vagy így hirdetni. Részletek 
Szabályosan fizeti a munkabéreket? Felkészítjük a célellenőrzésre
2016-04-22
Április végéig – elsősorban – a munkabérrel kapcsolatos szabályokat ellenőrzik a hatósági revizorok. Részletek 
Figyeljen, ne essenek ebbe a hibába!
2016-04-13
A kiskorú próbavásárlók jelentős hányadát úgy szolgálták ki alkohollal vagy dohánytermékkel, hogy meg sem kérdezték tőlük, hány évesek… Részletek 
Miért keresik inkább a hagyományos üzleteket?
2016-04-06
Ha Önnek „igazi” boltja van, a világért se aggódjon túlzottan – hiába nyílnak sorra a webáruházak. Részletek 
Alkalmatlan – menjen vagy (meddig) maradjon?
2016-03-29
Mit tehet a munkáltató, ha dolgozójáról kiderül, megváltozott egészségi állapota nem teszi alkalmassá az addigi munkaköre betöltésére? Részletek 
Munkajog – Telefonhasználat munkaidőben?
2016-03-23
Önnek is elege van az olyan dolgozójából, aki munkaidőben rendszeresen előkapja mobilját és telefonál(gat) vagy állandóan az internetet böngészi? Részletek 
Úgy üzletelsz, amilyen vagy
2016-03-20
Ennélfogva akár sikeresebbek is lehetünk az üzleti életben? Igen, ha hajlandóak vagyunk magunkon, hozzáállásunkon változtatni, erősíti meg a gazdaságpszichológus. Részletek 
Fizetést emelne? Előbb kérdezzen!
2016-03-06
Mi segíthet megtartani az értékes szakembereket? Munkaadóként ne gondolja, hogy csakis a több fizetés ígérete…! Részletek 
KITEKINTŐ – Krumplis tészta helyett?
2016-02-22
Nemrég zárult az idei „Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben” elnevezéssel meghirdetett „gasztro-kupa”. Részletek 
Marketing vagy trükk? Nézőpont kérdése…
2016-02-18
Van néhány vásárlói szokás, amelyeket az emberek alaptermészete befolyásol. És bárhogy is nevezzük, növelik a forgalmat... Részletek 
Engedély nélkül küldött hírlevél: bírság lehet a vége!
2016-02-11
Ön is rendszeresen internetes hírlevelekkel értesíti/bombázza törzsvásárlóit/-vendégeit, üzletfeleit? Tudja, mire érdemes ügyelni, nehogy milliós bírság legyen a vége? Mutatjuk… Részletek 
Egyszerűsített foglalkoztatás – bére és költségei 2016-ban
2016-01-25
Mutatjuk a szabályokat és eldöntheti, hogy Önnek, munkáltatóként megéri-e idén így foglalkoztatni. Részletek 
Kisboltban leltár? Mikor és hogyan érdemes?
2016-01-24
Egyéni vállalkozói igényének megfelelően akár gyakrabban is megteheti, de a tevékenység megszüntetésének napján, illetve év végén, fordulónapon mindenképpen leltároznia kell a kisboltos kereskedőnek. Részletek 
Leves, zacskóban, elvitelre – avagy, zöldüljenek az éttermek is!?
2015-12-07
A környezetvédelem fontos. Ez jogos. De mit tehet egy vendéglátó vállalkozás, hogy a nevezett témakörben ne érje szó a háza elejét? Mutatjuk, mi mindent javasolnak az erre jobban odafigyelők… Részletek 
Több minden is múlhat a kereskedő jóindulatán
2015-11-27
A most kezdődő ajándékvásárlási-, eladási és visszaváltási káoszban arra is figyeljen: ne csak a fogyasztó, de kereskedőként Ön se legyen kiszolgáltatottja az év végi „társasjátéknak”. Részletek 
Hol és kiknek nyissunk e-kirakatot?
2015-11-14
Vállalkozóként akár figyelmen kívül is hagyhatja az internetes közösségi oldalakat, de a tényen ez sem változtat: népszerűségük, ennél fogva marketing-, figyelemfelkeltő és vásárlásra ösztönző erejük egyre nagyobb. Részletek 
SZAKZSARGON: A túl sok engedménynek presztízsveszteség a vége
2015-10-26
Sokszor akciózik? Gyakran kínál kuponos vásárlási lehetőségeket vásárlóinak, vendégeinek? Mutatjuk a buktatókat. Merthogy vannak… Részletek 
SZAKZSARGON – A vonzó ár nem egyenlő az olcsósággal
2015-09-09
Óriási a különbség a „vonzó áron” vagy „olcsón” kínált termékek, üzletek, szolgáltatások között. Ha végre másképp mondjuk – végre megértik. Van eladástechnika az unalmas-hiteltelen akció-n túl is. Részletek 
SZAK-ÉRTŐ: Az Ön cége mikor frissített utoljára?
2015-08-11
Veszélyben lehetnek azok az üzleti weboldalak, amelyeket kisvállalkozások működtetnek. Részletek 
Legyen mindenütt biztonságos a fagylaltgyártás!
2015-08-03
A biológiai, kémiai és fizikai veszélyek kiküszöbölésére kell törekedni fagylaltkészítéskor, inti a készítőket, forgalmazókat az ellenőrző hatóság – a közelmúltban tartott vizsgálatok apropóján. Részletek 
SZAK-ÉRTŐ: Sikeres céghez jó cégvezető kell
2015-05-31
Főnöknek lenni nem nagy kunszt. Jó főnöknek, sőt, vezetőnek lenni, sokkal nagyobb érdem. Részletek 
Sztárítélet – egy tévés marketingsorozat alapján
2015-05-22
Végezetül tanácsokat is adott a vendéglátósoknak a televíziós sztárséf… Ön mit szól hozzá? Részletek 
SZAK-ÉRTŐ: A zűrös alkalmazott rontja a cégmorált
2015-05-20
Ráismer valamelyik kollégájára? A szakértő szerint érdemes tőlük megválni… Részletek 
SZAK-ÉRTŐ: Kisbolt is lehet nagy bolt
2015-05-18
Mit tehet egy kisvállalkozó, ha azt akarja, hogy kisboltját a nagyokkal említsék egy napon? Szakértő ad tanácsokat… Részletek 
Munkahelyi stressz: kezelni és megelőzni is lehet
2015-05-06
A munkáltató feladata a munkahelyi stressz kezelése, mi több, a megfelelő megelőzés is. Elsődleges okok: az állás bizonytalansága és a nagy munkaterhelés… Részletek 
Jutalom sem osztható bárhogyan, bármikor, bárkinek
2015-04-16
Munkáltatóként tud Ön arról, hogy a dolgozók ösztönzésére, a munkájuk elismerésére hivatott „jutalom” a törvény szerint akár kötelezően is járhat…? Van még egy-két szabály, amire érdemes odafigyelni – mielőtt elismeri a jól teljesítőket. Részletek 
Csak helyesen! A felirat is minősít
2015-04-15
Nézzen az étel- és itallapjára, az üzletportáljára, a reklám- és szóróanyagaira, hirdetéseire. Minden kiírása, felirata az alapvető és aktuális helyesírás szabályai szerint díszeleg? Szívesen segítünk az ellenőrzésben! Részletek 
SZAK-ÉRTŐ: Felmondás figyelmeztetés nélkül?
2015-04-03
Mi a munkáltató joga, kötelessége, ha megelégelte a foglalkoztatott alkalmatlanságát, és a nélkül mondana fel neki, hogy előtte sosem részesítette figyelmeztetésben? Részletek 
SZAK-ÉRTŐ: Tisztítás, fertőtlenítés – csak hatékonyan
2015-03-31
Mutatjuk, mire figyeljenek az élelmiszer-előállítással, forgalmazással foglalkozó vállalkozások, hogy a tárolt, előkészített, feldolgozott élelmiszerek, ételek minősége fogyasztásra megfelelőek legyenek, és az ott dolgozók higiéniája se hagyjon kívánnivalót…, a hatóságok számára sem. Részletek 
SZAK-ÉRTŐ: Csak így szabad munkahelyen dohányozni
2015-03-28
Ha Ön vagy alkalmazottai dohányosok, mutatjuk, milyen feltételekkel gyújthatnak rá a munkahelyükön. Részletek 
Szak-értő: Szervizdíj, borravaló – nem azonos kategória
2015-03-20
Az online pénztárgépek világában érdemes különös figyelmet fordítani a két fogalom közötti különbségekre. Mutatjuk, mire figyeljen! Részletek 
SZAK-ÉRTŐ: Ilyen a szabályos házipénztár
2015-03-19
A nap végén mennyi maradhat a kasszában? Ismeri eléggé a pénzkezelés szabályait? Mutatjuk, mire ügyeljen! Részletek 
SZAK-TANÁCS: Mindent eladhatunk, ha mi is értékesnek tartjuk
2014-05-19
Minden termék nagyobb eséllyel talál vevőre, ha azt a kiskereskedelemben dolgozó igazán értékesnek tartja, és ennek megfelelően kínálja. Részletek 
SZAK-ÉRTŐ Rendkívüli munka – lehet rendszeres?
2013-11-28
Az év végi forgalomnövekedés többletmunkát igényel. Ám a foglalkoztatásnak akkor is szabályosnak kell maradnia. Részletek 
Élelmiszerbiztonsági, élelmiszerhigiéniai, minőségügyi ismeretek EU irányelv megvalósítás
2013-01-15
Az élelmiszer- biztonsággal kapcsolatos igen széleskörű Uniós és hazai szabályozás megismertetése, a Jó Higiénés Gyakorlat elterjesztése. Részletek