Megyei tagegyesületi hírek

Somogy megye – Rendeletmódosítás lett az eredmény


2015.03.09   |   

Nem kell adatforgalmazási díjat fizetni az online pénztárgépek után, amíg az üzlet működtetése szünetel. A rendeletmódosításért a KISOSZ kitartó érdekképviseleti munkát végzett!

Azok a  kereskedelemben és vendéglátásban dolgozó vállalkozók, akik hosszú ideig – akár 6-9 hónapig – szüneteltetik tevékenységüket (például a Balaton parton és egyéb turisztikai területeken) több tízezer forintot takaríthatnak meg évenként, mert ez idő alatt nem kell adatforgalmazási díjat fizetniük üzleteik online pénztárgépei után.

A KISOSZ Somogy megyei tagegyesülete szerkesztőségünkhöz eljuttatott információjában hívja fel a figyelmet:…

„ a 74/2013 (XII. 30.) NGM rendelet 2.§-a 2015. január 1-től a következő (2a) bekezdéssel egészült ki: „A szolgáltatás szüneteltetésének idejére a hatósági árat nem kell megfizetni, a szolgáltató a szüneteltetés megkezdésekor és a szolgáltatás újabb megkezdésekor sem számíthat fel díjat az üzemeltető terhére.”

Az adatforgalmazási díjat akkor törlik a számlából, amennyiben a vállalkozó a NAV PTGTAXUZ sz. adatlapját egy kérelemmel együtt eljuttatja az online adatforgalmazó céghez (például Mobil Adat Kft, Magyar Telekom NyRt., stb.…)

*

A somogyi tagegyesület közlése szerint a következetes és kitartó érdekképviseleti munkának köszönhetően ésszerűen módosították a jogszabályt, ahol figyelembe vették a KISOSZ-ba tömörült kereskedők és vendéglátósok javaslatait.

„Az online pénztárgépekre vonatkozó szabályozással kapcsolatban az elmúlt év júniusa óta több szakmai észrevételt, javaslatot juttatott el a KISOSZ Somogyi tagegyesülete a nemzetgazdasági tárcához, a KISOSZ Szövetséghez és legutóbb a – kaposvári országgyűlési képviselő közreműködésével – a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyetteséhez…, Ezt követően, az érdekképviseleti javaslatot is figyelembe véve módosították a rendeletet, amely értelmében az adatszolgáltatás szüneteltetésének ideje alatt nincs díjfizetési kötelezettség…”