Megyei tagegyesületi hírek

SOMOGY megye – A KISOSZ véleményeket tolmácsol és a szakmabeliektől kér is


2015.12.17   |   

Hogyan gondolkodnak az emberek a kereskedelmi vagy vendéglátó szakma helyzetéről – és mi a véleményük az ágazatban tevékenykedő vállalkozóknak?

A tényeknek, adatoknak a KISOSZ somogyi tagegyesülete nézett utána – és érdeklődéssel várja a szakmabeliek meglátásait a szervezet elérhetőségein…

„Minden hetedik bolt bezárt Somogyban”

„Négy év alatt 687-tel, vagyis 14 százalékkal csökkent a somogyi kiskereskedelmi boltok száma, azaz eltűnt az egységek hetede: míg 2011-ben 5002 üzlet működött, addig az idei évben már csak 4315 helyre mehetnek vásárolni a megye lakói – idézi tagjainak küldött tájékoztatójában a KISOSZ Somogy megyei szervezete a Somogyi Hírlap-ban és a Sonline internetes újság-ban nemrég megjelenteket.

A média-beszámolók szerint a bevásárlóközpontokban az említett időszakban ugyan nőtt a boltok, s ezen belül a kiskereskedelmi egységek száma: míg 2011-ben 76, illetve 70, addig jelenleg 84 és 70 üzlet szerepel a nyilvántartásban, ám az elmúlt két esztendőben előbbiek száma öttel, utóbbiaké héttel csökkent.

Ezek (a) tények!

Országosan (!) négy év alatt több mint 11 ezerrel, az idei első hat hónapban 2327-tel lett kevesebb kereskedelmi egységjelenleg valamivel több mint 141 ezer üzemel –, s a boltos vállalkozások száma is jelentősen, 2011 óta hétezerrel esett vissza. Nőtt a kereskedelmi egység nélküli települések száma is: sok somogyi kistelepülésen a posta és a kocsma után a vegyesbolt is bezárt.

Az okok

„– Az évtized elején a gazdasági válság miatt döntött úgy sok vállalkozó, bezárja üzletét, vagy akik több egységet működtettek, racionalizáltak és leépítettek – mondta Karczagi Attilasomogyi közgazdász. – Az elmúlt néhány évben pedig az online kassza bevezetése, illetve a nemzeti dohányboltok kialakítása miatt csökkent annyit a bevétele jellemzően a vegyesboltoknak és a klasszikus trafikoknak, illetve hírlapboltoknak, hogy nem érte meg működtetésük.
A boltok eltűnése nem csak a kistelepüléseken látványos, elég sétálni egyet a kaposvári belvárosban, s az ember látja: az egyik üres üzletben néhány éve textilbolt, a másikban újságos, a harmadikban trafik, a negyedikben ruhabolt működött, de a hipermarketekben, plázákban is rendre akad bérlőre váró helyiség. A megyeszékhelyen amúgy megpróbáltak lépni a városképet is csúfító csupasz kirakatokat is jelentő üzletek ügyében, s láthatóan a fiatalok számára kedvezményesen kiadott helyek száma pozitív változást hozott.

 

A boltok számának változásakor persze azt is figyelembe kell venni – jegyezte meg a közgazdász –, hogy a magyar kiskereskedelmi struktúra, már az ország, de főképp a Dunántúl, s persze Somogy települési adottságai miatt is, eltér az európaitól: ugyanakkora vásárlói létszámhoz viszonyítva idehaza sokkal több üzlet jut, mint tőlünk nyugatra. Vagyis a boltszám csökkenéssel tulajdonképpen közeledünk a kontinentális trend felé. Az sem véletlen, hogy jellemzően a kisebb települések boltjai nem bírják a versenyt: drágábbak, mint a hipermarketet és áruházláncok üzletei, a vásárlók pedig igencsak ár-érzékenyek, főként a válság óta, így akár távolabb is elmennek, ha olcsóbban jutnak valamihez.

Adatok, indokok, magyarázatok

A szakember állításait igazolja a statisztika is: a KSH adatai alapján a négy év alatti több mint 11 ezres üzletszám csökkenés nyolcvan százalékát a kisvállalkozásokhoz köthető boltbezárások jelentették.

Az élelmiszerrel foglalkozók mellett leginkább a ruházati, illetve papír-írószer, könyv- és egyéb iparcikküzleteket működtetők zárták be egységeiket.


– Amúgy is szezonálisan tudtam csak nyitva tartani – magyarázta egy Balaton-parti vállalkozó, aki több településen öt italt és dohányárut is áruló trafik-ajándékboltot üzemeltetett tavaly nyárig. Miután elvették a cigit, s tíz kilométeren belül diszkontüzletet is lehetett már találni, megfogyatkoztak a vásárlók. A vasárnapi zárva tartás tette be végleg a kaput, négy boltot ki sem tudtam volna nyitni, így pedig már nem volt értelme.”

*

A KSH – fenti témához kapcsolódó – legutóbbi elemzései alább megtekinthetők.

 

A vendéglátóhelyek számának alakulása típus szerint 2011-2015. június-KSH adatok itt.

Kiskereskedelmi üzletek számának alakulása 2011-2015. június- KSH adatok itt.

A kiskereskedelmi üzletek és gyógyszertárak száma 2008.- 2014. december 31. (KSH megyei adatok) itt.

A vendéglátóhelyek száma,2000.- 2014. december 31.(KSH megyei adatok ) itt.

Továbbá

A mozgóboltok működésével kapcsolatban „Hangosak, erőszakos” - a fél falu küzd a mozgóboltok ellen címmel itt jelent meg összeállítás.

Az Ön véleménye is számít!

A Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete „KISOSZ” elérhetőségei:

e-mail: kisosz@somogy.hu

Tel: 06 82 510-666, 

Fax: 06 82 510-667, 

illetve a szervezet Facebook-oldalán, az ÜZENET-en keresztül.