Megyei tagegyesületi hírek

HEVES megye – Termékbiztonságot ellenőriztek


2013.09.02   |   

A játékok biztonságosságának fokozott és rendszeres ellenőrzését kiemelt feladatának tekinti a fogyasztóvédelmi hatóság – de mást is ellenőrzött.

Heves megyében a termékbiztonsági szempontoknak a vizsgált triciklik, játék-és gyermekkerékpárok, játékrollerek 13 százaléka nem felelt meg.

A buborékfújók és játéklabdák esetében jellemzően termékbiztonságot érintő jelölési hiányosságokkal találkoztak a szakemberek, leggyakrabban a CE jelölés formai kialakításának hiányosságaiból fakadóan, az esetek mintegy 20 százalékában – a számolt be a Heves Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője.

Évszaktól függetlenül, szinte az esztendő bármelyik szakában találnak veszélyes ruhaneműket a piacfelügyeletet végző szakemberek. Megyei szinten a tavalyi és az idei esztendőben a forgalomból kivont termékek 90 százalékát tették ki a gyermekeknek készült ruhák.

A villanyárammal működő termékek esetében azt is vizsgálják a felügyelők, azok érintésvédelmileg biztonságosak-e. Veszélyes villamossági terméket – ventilátort – már fogyasztói bejelentésre is talált a hatóság. Szomorú, új tapasztalattal is gazdagodtak a felügyelők 2013-ban: míg a korábbi években a megyében nem találkoztak az üzletek polcain olyan termékkel újra, amelynek forgalmazását korábban már megtiltották, az idén ez is előfordult.

A részletes tájékoztató itt elérhető