Jogszabályváltozások, kormányzati intézkedések

Nem büntetés, hanem szakmai segítségnyújtás


2016.12.02   |   

A vállalkozók – célzott kiválasztásuk után – saját belátásuk alapján vehetnek részt az adóhatóság jövőre debütáló eljárásaiban.

Nem a szankcionálás, hanem a hibázó adózók szakmai támogatása a célja az új szolgáltatásnak, fogalmaz közleményében a nemzetgazdasági tárca.

A jelentés szerint jövőre a kockázatelemzést kiegészíti az adóhivatal ügyfélbarát szolgáltatása, a támogató eljárás. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azonnal segít, ha egy adózónál kockázatot észlel.

A támogató eljárás lényege

A NAV nem ellenőriz, nem szankciónál, hanem önellenőrzést javasol, és ha szükséges közvetlen szakmai támogatást nyújt a hibák, hiányosság kiküszöbölése érdekében.

A revizorok munkáját a célzott kiválasztás segíti

A kockázatelemzők megvizsgálják a NAV adatbázisában meglévő adatokat, (így például a benyújtott bevallásokat, az adatszolgáltatásokat, az esetleges ellenőrzési tapasztalatokat) a nyilvánosan elérhető és a más hatóságtól, adózótól származó adatokat. Ezeket egészítik ki az adóhivatal szakemberei az az online pénztárgépekből és az EKÁER-ből származó valós idejű adatokkal.

A kiértékelést követően indulhat a támogató eljárás

A NAV a hibák, a hiányosságok és a korábbi mulasztások mielőbbi megszűntetése érdekében önellenőrzést javasol.

Ha szükséges, akkor a közvetlen, szakmai segítségnyújtás érdekében felveszi a kapcsolatot a kockázatelemzésen átesett ügyfelével.

Ez gyakorlatilag – a jövőbeni szabályos működés elősegítése érdekében – egy az ügyfélre specializált személyes adószakmai tanácsadás, a mellett, hogy az adóhivatali segítségnyújtás a már bevallással lezárt, korábbi időszak hibáinak javítását, hiányosságainak pótlását is érinti.

Annak ellenére, hogy a támogató eljárásban való részvétel önkéntes, mindenkinek érdemes kihasználnia, hiszen az eljárás keretében rendezett jogsértések miatt semmilyen szankciót nem szabhat ki a NAV.

Ha a kockázatelemzők a rendelkezésre álló adatokból azt az egyértelmű következtetést vonják le, hogy például a csalárd vállalkozás rendszeresen és üzletszerűen űzi az adóelkerülést, adócsalást, akkor az ellenőrzéssel és a csalás jogkövetkezményeként járó szankciókkal számolnia kell az államkasszát és a tisztességes adózókat is károsító vállalkozónak, tudatja a minisztérium.