Állásfoglalások, szakmai vélemények

Balatoni halat a balatoni vendéglátáshoz!

2016.09.21   |

„Legyen lehetőségük a helyi vendéglátóegységeknek arra, hogy balatoni halat vásárolhassanak és értékesíthessenek a parti éttermekben, büfékben, halsütödékben…!”

A KISOSZ témában megfogalmazott véleménye mellett a Balatoni Szövetség elnökségének is ez az egyik sommás gondolata abban az állásfoglalásban, amelyben két konkrét megoldási javaslattal rukkol elő.

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, a Balaton és a Tisza melletti vendéglátóegységek egyazon gondjára a KISOSZ is megoldást keres. A Somogy megyei tagegyesület legutóbbi hírlevelében fogalmazta meg: … „a kereskedelmi halászat betiltása miatt nem tudnak hal alapanyaghoz jutni a balatoni és a Tisza melletti vendéglátóhelyek…(…)

A balatoni halászat teljes tiltását időszerű lenne felülvizsgálni, és ésszerű keretek között szabályozottan, a szakmai, környezetvédelmi szempontok figyelembe vételével újra kellene indítani! Ezt az álláspontot képviseli a vendéglátósok és a kiskereskedők többsége is…(…)”.

*

A minap már a 77 önkormányzatot tömörítő Balatoni Szövetség is közzé tette állásfoglalását a témában.

„A 2013, évi halászati törvény megtiltotta a természetes vizekben történő halászatot, nagyobb teret adva ezzel a horgászturizmusnak Így a Balatonnál már két éve megszűnt a halászat, ezáltal csak halastavakból, vagy külföldről tudják beszerezni az alapanyagot a vendéglátósok

Ezt azért nem tartjuk elfogadhatónak, mert sok vendég számára fontos, hogy kipróbálhassa a helyi ízeket, így szívesen fogyasztanának balatoni halat a térségi borok mellé. Jelenleg ez csak a horgászok „kiváltsága”.

A Balatoni Szövetség fontosnak tarja, hogy lehetőségük legyen a helyi vendéglátóegységeknek arra, hogy balatoni halat vásárolhassanak és értékesíthessenek a parti éttermekben, büfékben, halsütödékben…

A megoldást nem a halászat visszaállításában látjuk, mert mi is fontosnak tartjuk a Balatonnál a horgászturizmus fejlődését. A Balatoni Szövetség elnöksége a tavaszi vagy éppen az őszi szezonban komoly potenciát lát ebben a turisztikai ágazatban.

Annak érdekében, hogy ismét lehessen balatoni halból készült halételeket fogyasztani a térségi vendéglátóegységekben, elengedhetetlen a törvény módosítása, illetve kiegészítése.

Fontosnak tarjuk, hogy a témában illetékes szakemberek részéről kidolgozásra kerüljenek azok a megoldási javaslatok, amelyek megnyugtatóan kezelnék a problémát.

A Balatoni Szövetség elnöksége részéről

két megoldási javaslat is megfogalmazódott.

1.

Évtizedeken keresztül jól működött az eljárás, amikor „úsztatott” pontyokat értékesítettek a vendéglátóegységek számára.

A folyamat során a környező halastavakból származó halakat a Balaton elkülönített részén tartották egy meghatározott időtartamig.

Az eljárás eredményeképpen a halak íze megegyezővé vált a Balatonban élő halakéval.

Ezt a módszert tengereken és más olyan tavakban is alkalmazzák, ahol ugyancsak megszüntették a halászatot.

2.

A másik lehetőség: a Balaton térségében egy halfelvásárlói hálózatot létrehozása lehetne.

Ezeken a felvásárló helyeken tudnák leadni (értékesíteni) a megfogott halakat azok a horgászok, akik előzetesen kiváltották az ehhez szükséges engedélyeket.

A törvényi szabályozását hasonlóképpen tudnánk elképzelni, mint az őstermelők esetében.

Jelenleg komoly gasztronómiai forradalom zajlik a Balaton térségében, de a „gasztronómiai termékek” sajátossága, hogy helyi termékek jelentik az alapanyagot. A halételek esetében ezt az alapanyagot a balatoni hal jelentené.”, zárul a Balatoni Szövetség állásfoglalása.