Aktualitások, hírek

Tojásforgalmazás – mától méretarányos árral


2017.03.20   |   

Mától kötelezi a kiskereskedőket a vásárlók egyértelmű tájékoztatására az a rendeletmódosítás, amely a tojás darabárának meghatározására vonatkozik.

 

A szabályozás módosítására azért volt szükség, áll a nemzetgazdasági tárca közleményében, mert a kiskereskedelemben gyakorlattá vált, hogy a tojás kilogrammjára számított legmagasabb egységárat az előírtnál kisebb méretben jelölték, ami alkalmas a vevők megtévesztésére.

A mától hatályos rendeletmódosítás szerint a tojás egységárát jelző számértéket az eladási, darabár számértékével azonos méretben kell ezentúl feltüntetni.

A vevőbarát rendeletmódosítás segíti, hogy a vásárlók számára azonnal összehasonlítható legyen az eltérő méretű és tömegű tojások darabára a súlyra vetített egységárral.

Az eddigi négy (S, M, L és XL) méretkategória szerint osztályozott tojásoknál ugyanis nem feltétlenül jelent meg a tényleges súly szerinti különbség, így a súlyra vetített ár nem volt olcsóbb a kisméretű tojásoknál a nagyobb méretűekhez képest.

A közlemény kitér arra is, hogy az utóbbi időben jelentősen megnőtt a kisméretű (A-minőségű, ipari) tojás importja, ami sok esetben – a látszólagosan olcsóbb eladási ára miatt – hátrányosan érintette a magyarországi gazdák által termelt, magasabb kategóriába sorolt tojások értékesítését.

Jog

„A termékek eladási ára és egységára, továbbá a szolgáltatások díja feltüntetésének részletes szabályai”-ról szóló 4/2009. (I. 30.) NFGM-SZMM együttes rendelet módosítása a Magyar Közlönyben itt található.