Aktualitások, hírek

Online pénztárgép – Mi legyen vele a szezon végén?


2015.09.16   |   

Ha szezon végén – átmenetileg – lakatot tenne üzletére, az alábbiak szerint szüneteltetheti online pénztárgépének működtetését. Mutatjuk az újbóli üzembe helyezés szabályait is.

Az üzemeltető köteles bejelenteni az állami adóhatóságnak a pénztárgép használatának 30 napot meghaladó szüneteltetését, a szüneteltetés megkezdésétől számított 45 napon belül – tájékoztatja hírlevelében tagjait a KISOSZ somogyi tagegyesülete.

A pénztárgép csak az után használható újra, ha az üzemeltető bejelenti az adóhatóságnak a használat folytatását.

A bejelentést akár 1 nappal a gép visszakapcsolása előtt is megteheti, erre a 48/2013 (XI.15.) NGM rendelet, a „Pénztárgép rendelet” nem szab meg határidőt.

A NAV honlapján megtalálható a szüneteltetés bejelentéséhez szükséges PTGTAXUZ nyomtatványkitöltő program, amelyet

erre a linkre kattintva elérhet:

A nyomtatványkitöltő program telepítése után a PTGTAXUZ és a PTGTAXUZ-01 nyomtatvány kitöltésével lehet bejelenteni a szüneteltetést, illetve a szüneteltetés befejezésekor az online pénztárgép újbóli használatbavételének időpontját.

Szüneteltetés időpontja

A PTGTAXUZ-01 nyomtatványon az (A) mezőben az ESEMÉNY dátuma rovatban kell feltüntetni a szüneteltetés megkezdésének dátumát, illetve a szüneteltetés befejezésekor az online pénztárgép újbóli használatbavételének időpontját.

A nyomtatványokat az egyéni és társas vállalkozásoknak elektronikus úton kell a NAV részére eljuttatni.

 

Szolgáltatás szüneteltetése és a visszakapcsolás

A Mobil Adat Kft. tájékoztatása szerint az előfizetést szüneteltetni lehet legalább 30 napig, maximum 12 hónapig.

A szüneteltetés iránti kérelmet az Előfizető köteles a szüneteltetés kezdő dátuma előtt legalább 15 nappal előbb bejelenteni a Szolgáltatónál, azaz ezen időpontig a tértivevényes, vagy ajánlott levél Szolgáltató részére történő postai kézbesítésének meg kell történnie.

A szüneteltetés ideje alatt a pénztárgép és a NAV közötti adatkapcsolat szünetel, amelyről a Szolgáltató a NAV-ot értesíti. Az Üzemeltető is köteles a szüneteltetés tényéről a NAV-ot tájékoztatni .

A NAV állásfoglalásának megfelelően a szüneteltetés időtartama legalább 30 nap, ennél rövidebb időre a beállítást nem végzi el a cég.

A szüneteltetés iránti igényét az Előfizető írásban, postai úton, tértivevényes vagy ajánlott levéllel jelezheti a Szolgáltató felé (cím: 1037 Budapest, Montevideó u. 3/b. III/1.), kizárólag a Szolgáltató erre a célra rendszeresített formanyomtatványnak igénybe vételével

(a formanyomtatvány letölthető a Szolgáltató weboldalán:www.mobil-adat.hu).

A szüneteltetési nyilatkozat erre a linkre kattintva elérhető:

Az pénztárgépet üzemeltető a szüneteltetés megszüntetését (a pénztárgép visszakapcsolását) a „Nyilatkozat szüneteltetésből való visszakapcsoláshoz” formanyomtatvány kitöltésével és tértivevényes vagy ajánlott levélben a Mobil Adat Kft-hez eljuttatásával,vagy a Mobil Adat Kft. telefonos ügyfélszolgálatán (06-1-5100 683), szóbeli bejelentéssel kérheti

(ehhez kérik a Mobil Adat Kft-vel kötött szerződésben szereplő ügyfél azonosítót és a PIN kódot).

Lehetőség van arra is, hogy a szüneteltetési nyilatkozaton a „Szüneteltetés induló dátuma és időtartama” rovatban a szüneteltetés kezdő és befejező dátumát feltüntesseaz online pénztárgépet üzemeltető.

Ebben az esetben a Szolgáltató munkatársai beállítják a szüneteltetés megszüntetésének időpontját és a gép ebben az időpontban automatikusan visszakapcsolódik a rendszerbe.

 

Nyilatkozat szüneteltetésből való visszakapcsoláshoz formanyomtatvány erre a linkre kattintva elérhető:

A Magyar Telekom NyRt. tájékoztatása szerint a szüneteltetést (maximum 6 hónapra) 7 munkanappal a szüneteltetés megkezdése előtt be kell jelentenie az Előfizetőnek a Szolgáltató felé.

Részletes tájékoztatás ezen a linken. 

 

A szüneteltetés iránti igényét az Előfizető írásban, postai úton, tértivevényes vagy ajánlott levéllel jelezheti a Szolgáltató felé(cím: Magyar Telekom NyRt, 1519 Budapest, Postafiók:569, vagy 1117 Budapest, Kaposvár u. 5-7.).

 

A szüneteltetés iránti igény formanyomtatványát megtalálhatja (a kereső menübe beírva a „pénztárgép szüneteltetési kérelem” kifejezést) a Telekom honlapján: http://www.telekom.hu/, illetve a szüneteltetési nyilatkozat erre a linkre kattintva is elérhető:

Fontos: A leveleket cégszerűen kell aláírni és a Telekom munkatársának tájékoztatása szerint mellékelni kell mellé – egyéni vállalkozó esetén a vállalkozói igazolvány másolatát, társas vállalkozás esetében a cég aláírási címpéldányának és a cégkivonatnak a másolatát is.

Visszaaktiválási kérelmet a Szolgáltató felé legkésőbb a kért visszaaktiválási dátum előtti 10. munkanapig lehet írásban benyújtani a visszaaktiválási kérelem formanyomtatványon a 1117 Budapest, Kaposvár u. 5-7. vagy a 1519 Budapest, Pf. 569 címre, ellenkező esetben a Szolgáltató a Szolgáltatás visszaaktiválását nem tudja a kért dátumra teljesíteni.

A kitöltött nyomtatványon kívül a Telekom munkatársának tájékoztatása szerint mellékelni kell mellé egyéni vállalkozó esetén a vállalkozói igazolvány másolatát, társas vállalkozás esetében a cég aláírási címpéldányának és a cégkivonatnak a másolatát is.

 

A Szolgáltatás visszaaktiválása a Szolgáltató részéről díjmentesen történik.

 

Visszaaktiválási kérelem erre a linkre kattintva elérhető:

Fontos: A pénztárgép szüneteltetéséhez a kérelmen mindenképp fel kell tüntetni a szüneteltetni kívánt pénztárgép SIM kártyájának ICCID azonosítóját, amellyel a szerződés beazonosítható.

A 20 számjegyből álló, egyedi ICCID azonosító a Speciális Informatikai Szolgáltatási Szerződésének első oldalán, a vonalkód felett található.

 

Fontos tudni, hogy amennyiben a Megrendelő 6 hónapon belül nem kezdeményezi a szüneteltetés megszüntetését, 6 hónap elteltével a Szolgáltató automatikusan megszünteti a szüneteltetést.

 

 

Célszerű a tevékenység szüneteltetésének – az adatforgalmazási díj törlésének – kezdési időpontját (esetleg időtartamát is) a NAV-hoz történt elektronikus bejelentéssel egy időben az adatforgalmazó cégnek írt tértivevényes levélben bejelenteni mert így pénzt spórolhat meg, hívja fel a figyelmet a somogyi KISOSZ tagegyesület.