Aktualitások, hírek

Online pénztárgép – Legyen kapcsolat!


2015.09.07   |   

Az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása bírsággal jár. Nem kevéssel...

Erre hívja fel az online pénztárgép üzemeltetők figyelmét az adóhatóság, hogy a működtetők elkerülhessék a szankciókat.

Az online pénztárgépek adatait a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közvetlen lekérdezéssel éri el. Az így megvalósuló adatszolgáltatáshoz szükséges online kapcsolat lehetőségét a pénztárgép üzemeltetőjének folyamatosan biztosítania kell, tudatja közleményben a hatóság.

Amennyiben az online adatszolgáltatás azért nem valósul meg, mert a pénztárgép üzemeltetője nem tett eleget a jogszabályban előírt kötelezettségeinek, mulasztási bírsággal sújtható.

Ez magánszemély esetében 500 ezer forintig, nem magánszemély (pl. gazdasági társaság) esetében pedig 1 millió forintig terjedhet.

Az adatszolgáltatás hiányának oka lehet, hogy…

…a pénztárgép üzemeltetője

- nem köt szerződést az adatkapcsolat biztosítására egy erre alkalmas szolgáltatóval

- a szolgáltatási díjat nem fizeti meg a szolgáltatónak, emiatt a szolgáltató nem biztosítja az adatkapcsolatot.

Amennyiben a pénztárgép üzemetetője nem köt szerződést a szolgáltatóval, vagy huzamosabb ideig nem fizeti meg a szolgáltatási díjat, úgy a szolgáltató – a pénztárgép adóügyi ellenőrző egységében (AEE) működő SIM modul letiltásával – véglegesen megszüntetheti az adatkapcsolatot lehetőségét.

Végleges letiltás esetén az AEE, ezáltal pedig az online pénztárgép is alkalmatlanná válik az előírásoknak megfelelő használatra.

A pénztárgép ismételt használatára csak új AEE megvásárlásával és beszerelésével kerülhet sor, melynek egyszeri költsége az üzemeltetőt terheli.

Az adóhatóság azt javasolja: az online adatkapcsolat folyamatos biztosítása érdekében minden üzemeltető fordítson kiemelt figyelmet a szolgáltatóval szemben fennálló kötelezettségei megfelelő teljesítésére.

A NAV naprakész információval rendelkezik az üzembe helyezett online pénztárgépek működéséről és folyamatosan ellenőrzi az adatszolgáltatást.