Aktualitások, hírek

Nemzeti italbolt? Van fogalma róla?


2016.01.22   |   

Nemzeti italbolt: lesz? Nem lesz. De lesz! De nem lesz! De lesz…?

Teret engedünk a találgatásoknak! Beszállunk a hírláncba és – a klasszikus média-etika elvárásainak megfelelően – visszatekintünk, illetve követjük az eseményeket, közreadjuk a témáért felelősök, no meg a hírszerzők korábbi és aktuális információit.

*

„Az italkereskedelem ügye nincs napirenden

Az alkoholtartalmú italok kereskedelmének ügyéről a kormány nem tárgyalt, előterjesztés nem készült és nincs a kormány napirendjén.

Így kommentálta a Portfolio érdeklődésére a Kormányzati Információs Központ a nemzeti italboltokkal kapcsolatos hírt csütörtökön.” 

(kormany.hu, MTI – 2014.09.04.

„Lázár: Nem lesz nemzeti italbolt

A miniszter szerint nincs ilyen terve a kormánynak.

Szó sincs nemzeti italbolt-hálózat létrehozásáról – közölte a csütörtöki Kormányinfón Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Közölte, hogy nincs ilyen terv a kormány asztalán. Lapunk írta legutóbbi számában, hogy tavasszal – a dohányárusítási monopólium mintájára – italértékesítési hálózat jöhet létre. A parlament jogalkotási programja alapján a jövedéki adótörvény módosítására tesz javaslatot a nemzetgazdasági tárca, és ebben is rögzíthetik az új hálózat jogi hátterét. Az alkohol monopólium ötlete időről időre előkerül, Lázár közlése alapján erre ezúttal sem kerül sor.” 

( Figyelő – 2016. 01.21.)

A parlament tavasszal szavazhat a nemzeti italboltokról

„Lehetséges, hogy az országgyűlés a tavaszi ülésszakban szavaz azokról a törvénymódosításokról, amik megágyaznak a nemzeti italboltok létrehozásának. Az biztos, hogy módosítani fogják a jövedékiadó-törvényt.”

„A tavaszi törvényalkotási időszakban kerülhetnek az országgyűlés elé azok a törvénymódosítások, amelyekkel a kormány államosítaná az alkoholos italok kiskereskedelmét, és a dohányboltok mintájára létrehozná a speciális italboltokat…, írja a Figyelő január 21-ei számában.

A jövedékiadó-törvényt módosítják

„Annyi biztos, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium nagyobb módosítást fog beterjeszteni a jövedékiadó-törvényhez. A törvényalkotási program szerint a módosítót a tárca májusban tervezi beterjeszteni, és júniusi elfogadásra számítanak.

Az alkohol jövedéki termék, a lap szerint nem lenne meglepő, ha módosítóban megtalálhatóak lennének egy új értékesítési monopólium részletei.

Új befektetők a gyártásban

A törvénymódosításokon kívül érdemes lesz figyelni, hogy milyen új befektetők jelennek meg a szeszesital-gyártásban, mert ebből lehet előre következtetni egy esetleges piaci átrendeződésre.” 

(Origo – 2016. 01. 22.)

Valószínűleg folytatjuk…

Fotó: pestisracok.hu