Aktualitások, hírek

Ismerje meg az új húszezrest!


2015.09.25   |   

Megújított húszezer forintos bankjegyek kerülnek forgalomba december 14-től. Elmondjuk, mire érdemes figyelni.

Ilyen lesz az új papírpénz. Itt mutatjuk.


A jelenlegi húszezer forintos bankjegyek 2016 végéig használhatók a készpénzforgalomban, bevonásuk pontos időpontjáról az Magyar Nemzeti Bank (MNB) később ad tájékoztatást.

Az MNB a korszerűbb bankjegyek elmúlt évben megkezdett kibocsátását 2015-ben a 20 ezer forintos címlettel folytatja.

Bevezetés két lépcsőben

Az új bankjegyek 2015. szeptember 25-től – a kibocsátásról szóló rendelettel összhangban – először törvényes fizetőeszközzé válnak, majd – a készpénzciklus szereplőinek (pénzfeldolgozó-gépek, ATM-ek, automaták üzemeltetői, pénztárosok) jegybank által támogatott felkészülését követően – 2015. december 14-től találkozhatunk velük először a készpénzforgalomban.

A december 14-től forgalomba kerülő megújított 20 ezer forintosok és a jelenlegi 20 ezer forintos bankjegyek 2016 végéig még párhuzamosan lesznek használhatók a készpénzforgalomban, azt követően azonban a régi változatú bankjegyeket a Magyar Nemzeti Bank bevonja.

Ennek időpontjáról az MNB a későbbiekben ad majd tájékoztatást.

A régi bankjegyek sorsa

A régi bankjegyeket a bevonás napját követően a hitelintézetek és a posta pénztárai még három évig, az MNB pedig húsz évig díjmentesen cseréli törvényes fizetőeszközre.

További információk

A megújított 20 ezer forintossal kapcsolatos tájékoztatók, valamint a témában felmerülő gyakori kérdésekre adott válaszokat itt talál.