Aktualitások, hírek

Így kell ki- és bejelentgetni a számlázóprogramokat


2014.09.18   |   

Már tanulmányozhatja, hogy milyen módon kell majd be- és kijelenteni számlázó programját és online számlázó rendszerét.

 

Amint arról korábban már részletesen tájékoztattunk , új számlázó program vagy online számlázási szolgáltatás vásárlásakor az adóalany köteles 30 napon belül bejelenteni az adóhatósághoz a számlázó program főbb adatait.

Az aktuálisan használt programokról november 15-ig kell az adóhatóságnak számot adni.

És, mint ismeretes, a használatból kivont programokat is ugyanígy kell jelenteni.

Most pedig megjelentek azok a MINTA-nyomtatványok, amelyeket, várhatóan a fenti kötelezettségekhez kell majd használni. Az adóhatóság kitöltési útmutatót is mellékel az adatszolgáltatást kérő oldalak mellé, ami megkönnyíti az eligazodást.

Mi micsoda?

Számlázó program – minden számla kibocsátására alkalmas számítástechnikai program, programfunkció, programmodul, ideértve az online számlázó rendszereket is.

Bejelentési kötelezettség – kiterjed azokra a többfunkciós informatikai megoldásokra is – például komplex ügyviteli rendszerek – amelyek más funkciók mellett számla kibocsátására is alkalmasak.

Online számlázó rendszer – az általános fogalomhasználat szerint – a hálózaton keresztül elérhető, számlázó szolgáltatást nyújtó rendszer.

Kettős bejelentési kötelezettség – Amennyiben kettős funkcionalitásban használja a számlázó programot és online számlázó rendszert, kettős bejelentési kötelezettség terheli az adózót.

Felvásárlási okiratot előállító program – az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 202. § (4) bekezdésében foglaltakból következően a felvásárlási okiratra – 202. § (2)-(4) bekezdésében meghatározott eltérésekkel – az Áfa tv. számlára vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni. Ennek megfelelően a felvásárlási okiratot előállító programot is számlázó programként kell bejelenteni.

Innen elérheti valamennyi nyomtatványtervezetet

 

Kitöltési útmutató a  SZAMLAZO nyomtatványhoz

Számlázó főlap tervezet- Számlázó programok és online számlázó rendszerek használatba vételéről és használatból történő kivonásáról

SZÁMLAZO-01 – Számlázó programok és online számlázó rendszerek használatba vételéről és használatból történő kivonásának bejelentése

SZAMLAZO nyomtatvány és kitöltési útmutató tervezet_2