Aktualitások, hírek

Hadd szóljon!


2016.01.03   |   

Mostantól kevesebbet kell fizetni azért, ha zene szól a vendéglátóhelyeken. Van más változás is…

A KISOSZ évek óta folyamatosan napirenden tartja a boltok és vendéglátóhelyek zeneszolgáltatását érintő szerzői jogdíjak kérdését. 

A szövetség – a társ-érdekképviseletekkel egyetértésben – kezdettől egyszerűbb szabályozást, valamint alacsonyabb díjtételeket szeretne elérni az Artisjusnál…

A közös erőfeszítések eredményeként – ahogy arról már korábban beszámoltunk, – a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület (Artisjus) 2016-tól kedvezőbb díj-tarifarendszert, egyszerűbb adminisztrációt vezet be a vendéglátóiparban.

Az egyik legfontosabb módosítás, tájékoztat az Artisjus, hogy…

„… azon vendéglátóhelyek esetében, amelyek vegyesen használnak gépi és élő háttérzenét, a korábbi rendszertől eltérő módon állapítják meg a szerzői jogdíjat.

A jövő évtől kezdve ugyanis a két különböző forrásból származó háttérzenét egyenlő mértékű jogdíj terheli.

Ez egyrészt a jogdíjak csökkenését jelenti, hiszen jelenleg az élő háttérzenét – például bárzongorázást, cigányzenét – másfélszer magasabb jogdíj terheli, mint a gépzenét.

Másrészt a vendéglátóhelyek adminisztrációs terhei is csökkennek, hiszen a helyeknek ezen túl nem kell igazolniuk, hogy hány zenészt és milyen viszonyban foglalkoztatnak.

Szakmai szervezetek véleménye szerint ez a tarifamódosítás jelentősen hozzájárulhat a vendéglátóhelyeken az élőzene-szolgáltatás újbóli elterjedéséhez.

Az egyedi gasztronómiai rendezvények területén is történt fontos változás.

Korábban a borvacsorák alkalmával a szerzői jogdíj mértéke a belépődíjak alapján lett megállapítva.

E a helyzet változik most úgy, hogy a borvacsorákra is az úgynevezett alkalmi vendéglátó-szolgáltatásra alkalmazott, lényegesen olcsóbb sávos átalánydíjat alkalmazzák..

A kis településeken vannak a legnehezebb helyzetben a vendéglátóhelyek, és ez gyakran a zeneszolgáltatás lemondását is jelenti.

Az Artisjus szeretné elérni, hogy minden magyar településen legyen legalább egy olyan üzlet, ahol zenét lehet hallgatni, ezért egy új, speciális kedvezményt vezet be a kisebb települések esetében.

Ha egy 5000 főnél kisebb településen több mint egy éve nincs egyetlen zeneszolgáltató sem, az ott jövőre zenélni kezdő üzlet 2017 végéig 50 százalékos kedvezményt kap a jogdíjból.

Egy ilyen falusi italbolt például a kedvezménynek köszönhetően a napi 276 Ft helyett 138 Ft jogdíjért szolgáltathat zenét vendégeinek.

Fontos újdonság az ún. „kísérleti tarifa” is, amely lehetőséget ad arra, hogy élesben tesztelni lehessen új megállapodásokat, mielőtt azok a hivatalos tarifa részévé válnának.

A kísérleti tarifa csak olyan esetben alkalmazható, ha az zenefelhasználás megkezdését vagy a zenélés fenntartását ösztönzi, és legfeljebb 3 hónapra szólhat.

A kísérleti tarifához az érintett felhasználói kör bármelyik tagja csatlakozhat majd, a honlapon való közzététel után.

Az Artisjus a 2017. évi díjszabás rendszerének előkészítésére széleskörű egyeztetést kezdett (részben ezt támogatja a kísérleti tarifa rendszer bevezetése is), és szakmai munkacsoportot hozott létre.” – közli a szerzői jogvédő iroda