Aktualitások, hírek

Egyre elégedettebbek a vállalkozásokkal


2016.01.26   |   

Nem először fogalmazott hasonlóan az utóbbi időkben egy hatóság: „Néhány kirívó esettől eltekintve pozitív tapasztalatokkal zárult a szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés.”

Legutóbb a 2015-ös téli, december 1. és 31. közötti akciójáról tette közzé jelentését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH)

Hibák, persze vannak még, de tovább javulnak a vállalkozások

Például a termékek fogyaszthatósági, illetve minőség megőrzési idejével kapcsolatos problémáknál vagy a kitelepült vendéglátók működésében.

A szakemberek – igazodva a vásárlói szokásokhoz – kiemelten ellenőrizték többek között a friss húst, a halakat és haltermékeket, a virslit, az édesipari termékeket (köztük a bejglit), a déli gyümölcsöket, valamint a borászati termékek közül a borokat és a pezsgőket.

A fokozott ellenőrzés érintette az áruhal forgalmazást, az élőállat szállításokat és a karácsonyi ünnepi vásárokat, rendezvényeket is.

Adathalmaz

Az akció során 4997 vizsgálatot végeztek el a szakemberek,

- 8,4 tonna terméket vontak ki a forgalomból,

- 83 alkalommal figyelmeztetést és

- 185 esetben, összesen 21,7 millió Ft értékben bírságot szabtak ki.

Higiéniai hiányosságokat – a tavalyi évhez hasonlóan – az ellenőrzések 4,1 százalékában találtak.

A termékek minősége az ellenőrzések 3,2 százalékban nem volt megfelelő, ami a 2014-es2 százalékhoz képest némileg emelkedett.

A vizsgált élelmiszerek nyomonkövethetőségével az ellenőrzések 2,7 százalékánál volt valamilyen probléma.

A 2014-es ellenőrzéshez képest viszont kevesebbszer kellett intézkedni a termékek fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idejének lejárta miatt.

Különböző okok miatt a megvizsgált 27635 élelmiszertétel 1,6 százalékát, 8,4 tonnát kellett kivonni a forgalomból.

Kitelepült vendéglátás – „pipa”

„Javulás figyelhető meg a kitelepült vendéglátók működésében is: az ellenőrzött vendéglátóhelyek mintegy 80 százaléka megfelelően, 18 százaléka kisebb hibákkal, de biztonságosan üzemelt, és alig több mint 2 százalékuknál volt szükség hatósági intézkedésre.

Kistermelők – "váááó"

Országszerte 427 ellenőrzésre került sor, a tevékenység felfüggesztésére 3 esetben volt szükség, tájékoztat a hivatal.